Home Business Het vinden van een droombaan

Het vinden van een droombaan

Als jongetje droomde ik nooit dat ik later blogs zou gaan schrijven. Ik vermoed dat het woord ‘blog’ in de jaren negentig zelfs niet eens bestond. Mijn jeugdige ik droomde over heel veel beroepen. Strandjutter was er één van. In je eentje over gure stranden lopen en allerlei aangespoelde schatten vinden, dat trok een einzelgänger als ik wel aan. Het beroep boswachter paste eveneens bij mijn behoefte aan eenzaamheid. Of schrijver, archeoloog en meubelmaker. Ik wilde heel veel worden, maar ik was over geen beroep absoluut zeker. Het leidde tot besluiteloosheid. Ik begon aan een paar studies maar telkens als ik ergens aan bezig was, lonkte weer een ander beroep dat leuker leek. Totdat ik op het punt belandde dat er geen keuze meer was. Er moest brood op de plank.

Werken zonder diploma

Zonder diploma zijn er gelukkig ook genoeg beroepen waarin je een waardevolle besteding van je tijd vindt én een aardige boterham verdient. Ik heb enorm veel geleerd van het werken zonder diploma. Toen ik begin twintig was, pakte ik veel klussen in de bouw aan. Denk bijvoorbeeld aan werk als sloper, asbestverwijderaar of schilder. Het zijn beroepen waarbij je flink moet aanpakken, maar die ook veel voldoening opleveren. Je ziet immers meteen resultaat van je werk. Als kantoorklerk schuif je met papieren die vaak in het zwarte gat van de bureaucratie verdwijnen, maar als bouwvakker lever je meteen een zichtbare dienst. Op dit moment heerst er krapte op de arbeidsmarkt. Arbeidskrachten zijn veel gevraagd, zowel jongeren als ouderen (hoewel het als jongere waarschijnlijk iets makkelijker is). Grijp die kans!

Zoeken naar vastigheid

Ik kijk met veel plezier terug op die dagen in de bouw, maar op een gegeven moment verlangde ik naar meer vastigheid. Binck biedt hiervoor interne opleidingen aan. Ook als je geen diploma hebt gehaald voordat je begint met werken, zijn er dus genoeg mogelijkheden om te groeien. Er leiden meer wegen naar een droombaan. Ikzelf hunkerde naar het stukje eenzaamheid waarnaar ik als klein kind al hunkerde. Vandaar dat ik een hele andere kant op ben gegaan. Ik werk tegenwoordig als schrijver van blogs, artikelen en journalistieke stukken. Soms op kantoor, maar ook heel vaak in mijn eentje thuis, met de radio aan een een onbeperkte sloot thee aan mijn zijde. Geef niet op als je niet een diploma haalt op de manier zoals de massa dat doet. Er zijn genoeg kronkelige omwegen die alsnog naar je droombaan brengen!

Vorig artikelMijn eigen business  
Volgend artikelProjectweek

Lees Ook

Toch lekker vakantie in het buitenland!

Het was even spannend afgelopen maanden, maar de meeste Europese landen hebben inmiddels de grenzen weer opengedaan. We hebben met zijn allen de maatregelen...

De juiste loungeset voor je tuinfeest.

Zijn jullie ook zo toe aan een feestje? Ik moet je eerlijk zeggen dat ik wel uit kijk naar een gezellig avondje met vrienden...

Wat doe jij aan naar het strand of park?

Heb jij ook zo een zin in die zomerse dagen waarop we weer naar buiten kunnen en genieten van de zon? Na de corona...

Verschillende vloeren voor verschillende ruimtes.

Tijdens mijn dagelijkse werk als thuiszorgmedewerker kom ik natuurlijk bij veel verschillende mensen thuis. Iedereen heeft zijn huis naar zijn of haar eigen smaak...

Verfrissend en lekker

We kunnen nu niet naar de kroeg toe, maar misschien kunnen we de kroeg naar huis toe brengen. Nu kan je natuurlijk een fust...