Voordelen en nadelen van een flexibel energiecontract

0
90

 

Wanneer je wilt beginnen met geld besparen binnen je bedrijf is de kans groot dat je al gauw bij je energiekosten uitkomt. Op de kosten van energie zakelijk kun je namelijk eenvoudig besparen. Maar: waar kies je voor? Welke aanbieding moet je wel of niet geloven en wat betekenen de kleine lettertjes? De laatste tijd overwegen steeds meer ondernemers een flexibel energiecontract. Energieleveranciers vertellen namelijk de laagste prijs te kunnen garanderen wanneer je voor een flexibel energiecontract gaat. De voornaamste tip hierbij is om je altijd goed in te lezen voordat je daadwerkelijk besluit om voor een bepaald energiecontract te gaan. Daarom lees je in dit artikel meer over wat een flexibel zakelijk energiecontract is en wat de voordelen en nadelen ervan zijn.

Wat is een flexibel energiecontract precies?

Op het moment dat je als ondernemer een zakelijk energiecontract af moet nemen, kun je kiezen uit een energiecontract met een flexibel tarief of uit een energiecontract met een vast tarief. Bij een flexibel energiecontract maak je gebruik van flexibele tarieven. Dat betekent dat je soms wel ieder uur een ander tarief kunt betalen voor de energie die je afneemt. Stroomtarieven veranderen namelijk elk uur en tarieven voor gas veranderen iedere 24 uur. Dit soort flexibele tarieven zijn in het leven geroepen omdat we tegenwoordig anders omgaan met energie. Ook het aanbod van energie is anders: er wordt meer duurzame stroom opgewekt uit zonnepanelen en windturbines en er wordt meer gebruik gemaakt van een slimme meter. Door deze ontwikkelingen is het voor leveranciers inzichtelijker geworden wanneer men energie afneemt. Niet alle energieleveranciers bieden flexibele tarieven aan. Op Energie-Zakelijk.nl zie je welke bedrijven flexibele zakelijke energie aanbieden.

Voordelen flexibele energie voor je bedrijf

Het grootste voordeel van flexibele energie is, zoals de naam het al wel zegt, het feit dat het om flexibele energietarieven gaat. Hierbij krijg je altijd 24 uur van tevoren te weten wat de energieprijzen voor die komende 24 uren gaan zijn. Zo kun je precies inplannen wanneer je wat gaat verbruiken; je kunt dus inspelen op de lagere tarieven, zodat je uiteindelijk minder geld hoeft te betalen voor je zakelijke energie. Een ander groot voordeel hierbij is dat je altijd energie ontvangt tegen de beursprijs. Op die manier ben je gegarandeerd van een lage prijs. Alle klanten betalen hetzelfde voor flexibele energie. Het maakt niet uit hoe lang je al klant bent bij de desbetreffende energieleverancier. Wat natuurlijk mooi meegenomen is, is het volgende voordeel: door het bewust omgaan met je energie zul je zien dat je veel minder energie verbruikt. Met flexibele energie draag je dus al gauw je steentje bij aan een beter milieu.

Nadelen zakelijke flexibele energie

Naast de vele voordelen zijn er enkele nadelen te vinden aan flexibele energie. Wist je bijvoorbeeld dat je voor een flexibel energiecontract verplicht een slimme meter moet hebben? Er is een kans dat je nog geen slimme meter hebt, maar niet getreurd: ieder bedrijf krijgt het aanbod om zo’n meter te laten plaatsen. Een ander nadeel van flexibele energie is het feit dat je meer tijd kwijt bent aan het puzzelen met energie dan je misschien had gewild. Om altijd de goedkoopste stroom te hebben, moet je per dag bekijken wanneer je stroom kunt gebruiken. Met een groot bedrijf heb je hier misschien helemaal geen tijd voor. Voor veel ondernemers is deze verhouding dus een beetje krom en het niet helemaal waard. Tot slot kan het natuurlijk ook zo zijn dat je bij flexibele energie te maken krijgt met hogere tarieven. Dan doe je zo je best, terwijl je alleen maar kunt kiezen uit ‘dure’ momenten. Ga dus voor jezelf na of de voordelen opwegen tegen de nadelen.