Home Algemeen Welke wijn past het beste bij kip of gevogelte?

Welke wijn past het beste bij kip of gevogelte?

Kip is ontzettend populair in Nederland en zeker ook andere landen, van kipnuggets tot gerookte hele kip en alles wat ertussenin zit. Kip smaakt van zichzelf redelijk neutraal. Maar welke wijn bij kip kun je het beste serveren? De wijn die je bij de kip of het gevogelte kiest, hangt af van de manier waarop je je stukje vlees bereid en waarmee je het combineert.

 

Kip is lekker licht en niet zo uitgesproken van smaak het kan ook nog heerlijk mals zijn mits je het langzaam kookt of bakt. De malsheid of knapperigheid van het stukje vlees ligt natuurlijk wel aan het deel dat je kiest. Dijtjes, drumsticks of vleugeltjes zijn meestal wat vetter en smeuïger dan wanneer je kiest voor een filet. Door het neutrale karakter kun je met kip en gevogelte alle kanten op. De wijn beweegt ook soepeltjes mee.

 

De wijn die past bij kip aan ‘t spit

De smaak van kip krijg je goed te pakken als je het zonder verdere opsmuk in zijn geheel aan een spit roostert, of in een ovenschaal langzaam laat garen. Wat opvalt, zijn de nootachtige aroma’s die vrijkomen en een romige stevigheid. Volle, zachte witte wijnen passen daar ontzettend goed bij. Chardonnay ligt voor de hand en is een goede keus, maar denk ook aan Pinot Blanc (Alsace, Alto Adige) of een Weissburgunder, een Grüner Veltliner (zoals Wachau), een Semillon (uit  Zuid-Afrika), een dikke Verdejo, Marsanne/Roussanne en een ietwat buitenissige keuze zoals Timorasso uit het noorden van Italië. Als je er frietjes en een salade bij doet, zit je met een van deze witte-wijn-combinaties gegarandeerd veilig. 

 

Zodra je er iets aard-achtigs bij doet, bijvoorbeeld een stamppot groene kool, gebakken paddenstoelen of juist een knolselderijpuree dan kun je ook voor licht tot middelzwaar rood kiezen. Denk aan Pinot Noir (zoals Loire),een Blaufränkisch of een Carmenère (uit Chili). Met een stevige rosé als Bandol of Cerasuolo d’Abruzzo maak je er ook wat leuks en gewaagds van.

 

Frans stoofpotje coq au vin

Een ander erg geliefd gerecht met kip is coq au vin. Dit is een van oorsprong Franse stoof van onder andere kip (eigenlijk in meeste gevallen haan), gerookt spek, champignons, ui en vin (natuurlijk de wijn). Die wijn kan rood of wit zijn, beide worden evenveel gebruikt. Gebruik je rode wijn, dan wordt het geheel wat voller, bij wit iets lichter en fruitiger. In de Bourgogne en Beaujolais wordt er rode wijn gebruikt maar in de Elzas witte. Traditioneel zijn dat voor rood Pinot Noir en een Cru du Beaujolais.

 

Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een witte coq au vin (coq au vin blanc) zijn Pinot Blanc of Gewurztraminer d’Alsace fijne combi’s. Je kan ervan uitgaan dat de wijn die in het gerecht gaat, er ook lekker bij smaakt.

Lees Ook

Niet genoeg tijd voor een gezonde levensstijl? Met deze tips lukt het ook jou om gezonder te leven!

Je wilt wel gezonder leven, maar je hebt steeds te weinig tijd om te sporten, gezonde boodschappen te doen en/of uitgebreid te koken. Alle...

Je huis koel houden deze zomer? Dit zijn de beste tips!

De zomer is officieel begonnen! Dat betekent dat het tijd is voor zon, zee, strand en vakantie. Toch brengt de zomer niet alleen leuke...

Welke baan past perfect bij jou?

Het is altijd erg lastig om erachter te komen wie jij nou bent. Welke dingen zijn er bestemd voor jou en wat kun je...

Het geheim van succesvolle linkbuilding

Als je een website hebt, weet je hoe belangrijk het is om bezoekers naar je site te krijgen. Er zijn verschillende manieren om dit...

Een dierbare verloren, wat nu?

Als je een dierbare bent verloren, dan is dit natuurlijk erg verdrietig. Bij deze gebeurtenis komen veel emoties bij kijken. Het rouwen in deze...