Home Algemeen Welke wijn past het beste bij kip of gevogelte?

Welke wijn past het beste bij kip of gevogelte?

Kip is ontzettend populair in Nederland en zeker ook andere landen, van kipnuggets tot gerookte hele kip en alles wat ertussenin zit. Kip smaakt van zichzelf redelijk neutraal. Maar welke wijn bij kip kun je het beste serveren? De wijn die je bij de kip of het gevogelte kiest, hangt af van de manier waarop je je stukje vlees bereid en waarmee je het combineert.

 

Kip is lekker licht en niet zo uitgesproken van smaak het kan ook nog heerlijk mals zijn mits je het langzaam kookt of bakt. De malsheid of knapperigheid van het stukje vlees ligt natuurlijk wel aan het deel dat je kiest. Dijtjes, drumsticks of vleugeltjes zijn meestal wat vetter en smeuïger dan wanneer je kiest voor een filet. Door het neutrale karakter kun je met kip en gevogelte alle kanten op. De wijn beweegt ook soepeltjes mee.

 

De wijn die past bij kip aan ‘t spit

De smaak van kip krijg je goed te pakken als je het zonder verdere opsmuk in zijn geheel aan een spit roostert, of in een ovenschaal langzaam laat garen. Wat opvalt, zijn de nootachtige aroma’s die vrijkomen en een romige stevigheid. Volle, zachte witte wijnen passen daar ontzettend goed bij. Chardonnay ligt voor de hand en is een goede keus, maar denk ook aan Pinot Blanc (Alsace, Alto Adige) of een Weissburgunder, een Grüner Veltliner (zoals Wachau), een Semillon (uit  Zuid-Afrika), een dikke Verdejo, Marsanne/Roussanne en een ietwat buitenissige keuze zoals Timorasso uit het noorden van Italië. Als je er frietjes en een salade bij doet, zit je met een van deze witte-wijn-combinaties gegarandeerd veilig. 

 

Zodra je er iets aard-achtigs bij doet, bijvoorbeeld een stamppot groene kool, gebakken paddenstoelen of juist een knolselderijpuree dan kun je ook voor licht tot middelzwaar rood kiezen. Denk aan Pinot Noir (zoals Loire),een Blaufränkisch of een Carmenère (uit Chili). Met een stevige rosé als Bandol of Cerasuolo d’Abruzzo maak je er ook wat leuks en gewaagds van.

 

Frans stoofpotje coq au vin

Een ander erg geliefd gerecht met kip is coq au vin. Dit is een van oorsprong Franse stoof van onder andere kip (eigenlijk in meeste gevallen haan), gerookt spek, champignons, ui en vin (natuurlijk de wijn). Die wijn kan rood of wit zijn, beide worden evenveel gebruikt. Gebruik je rode wijn, dan wordt het geheel wat voller, bij wit iets lichter en fruitiger. In de Bourgogne en Beaujolais wordt er rode wijn gebruikt maar in de Elzas witte. Traditioneel zijn dat voor rood Pinot Noir en een Cru du Beaujolais.

 

Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een witte coq au vin (coq au vin blanc) zijn Pinot Blanc of Gewurztraminer d’Alsace fijne combi’s. Je kan ervan uitgaan dat de wijn die in het gerecht gaat, er ook lekker bij smaakt.

Lees Ook

De prijs die je betaald voor het laten aanleggen van je gevelbekleding

Wanneer jij van plan bent om nieuwe gevelbekleding aan te leggen is het verstandig om te kijken naar wat je mogelijkheden zijn. Het aanleggen...

Hoe groot is duitsland

Hoe Groot is Duitsland? Duitsland is een van de grotere landen in Europa. Het land heeft een oppervlakte van 357.168 km2 en heeft een...

Hoe groot is europa

Europa is een van de grootste landmassa's ter wereld, met meer dan 50 landen, miljoenen inwoners en een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Senioren...

Wat zijn de voordelen van deelvervoer?

Deelvervoer is iets wat met een grote snelheid steeds populairder wordt. Ondanks dat iedereen het vroeger vooral kende van carpoolen zijn er tegenwoordig steeds...

Wat is volgens u het belangrijkste waar mensen in de buurt alkmaar een woning voor zoeken?

Wat zoeken senioren in Alkmaar bij het kopen van een woning? Als je als senior op zoek bent naar een woning in de...