Kaas: Hoe wordt het gemaakt?

0
57

Nederland houdt van kaas. Dit is misschien een stereotype, maar je moet toegeven dat de Nederlanders ontzettend goed zijn geworden in het maken van veel zuivelproducten, maar vooral toch wel kaas. Kaas is de perfecte smaakmaker, is een goede basis voor veel gerechten en is ook nog eens gewoon een lekkere snack. Ook is kaas in veel keukens onmisbaar, en is het moeilijk om kaas te vervangen omdat het zo veelzijdig is in zowel smaak als toepassing. Moet je nog een blok oude kaas kopen, of gewoon meteen een hele kaas kopen? Lees eest even hoe je favoriete kaas gemaakt wordt.

Kaas is een zuivelproduct met een vaste structuur. Het wordt gemaakt van de melk van herbivoren. Meestal zijn dit koeien, schapen of geiten, maar er kan ook kaas gemaakt worden van de melk van jakken, buffels, rendieren, paarden en kamelen. Veelzijdig, joh! Aan de melk wordt vervolgens stremsel en zuursel toegevoegd. Dit scheidt de vaste stoffen van de wei (het vocht). De vaste stoffen bij kaas zijn de vetten, eiwitten en mineralen. Hierna wordt er zout en eventuele schimmels toegevoegd. Er zijn dus ontzettend veel stappen in het proces van het maken van kaas die de smaak kunnen beïnvloeden. Het begint bij het soort melk, dan bij de eventuele smaakmakers die worden toegevoegd, en vervolgens begint het rijpproces, wat grotendeels bepaald hoe scherp of licht een kaas is.

Kaas is niet voor niets al eeuwen een icoon in veel keukens. Het is fascinerend om te zien hoe een ingrediënt zo anders gebruikt wordt over de wereld heen. Fransen koken met hele andere soorten kaas dan wij in Nederland, en gebruiken het ook weer voor hele andere gerechten en met een andere blik op het ingrediënt. Zo ook een ander voorbeeld; Italië. Kaas daar verschilt ook weer enorm van die van ons, en ook daar zijn er andere toepassingen voor gevonden. Ga zo maar door, bijna elke keuken gebruikt wel een vorm van kaas in haar gerechten, en doet dit met liefde.

Het is dus nu wel duidelijk; ik hou van kaas. Er is een grote kans dat jij dat ook doet, anders had je, punt 1; niet zo lang doorgelezen over kaas, en punt 2; kaas is een smaakmaker en de basis voor veel gerechten met een haast ongeëvenaarde veelzijdigheid. Ook wordt kaas met liefde gemaakt, en is het ook nog eens een lekkere snack. Dus, waar wacht je nog op? Haal die kaas!