Nieuwe laptop?

0
86

Een laptop is geen pakje boter. En investeren in een nieuwe laptop kan flinke kopzorgen veroorzaken. Want het aanbod is enorm, en iedere leverancier en website zegt wat anders. Het is daarom handig vooraf goed na te gaan waar je naar op zoek bent in je nieuwe laptop. Om je houvast te geven  in dit proces, heb ik in deze blog zes punten opgeschreven die jou helpen een passende laptop te vinden!

1. Formaat

Als het op laptops aankomt, size matters. In tegenstellnig tot het geheugen of de videokaart is het formaat van de laptop niet iets wat je later nog kan upgraden. What you pick is what you get. De kleinste laptops zijn ongeveer 11.6 inches, de grootste zo’n 17.3. Standaardmaten zijn 13.3, 15.6 en 17.3 inch, deze worden door veel leveranciers aangeboden. Bedenk daarom van te voren goed hoe je je laptop wil inzetten. Als jij bijvoorbeeld veel mobiel werkt, is een kleiner formaatje fijn. Maar wil jij high end games runnen op je game laptop, dan zal je een grotere batterij en videokaart nodig hebben, waardoor je altijd op een grotere maat stuit.

2. Kwaliteit van het scherm

Allereerst, wil je een touch screen of niet? Steeds meer laptops hebben een touch screen. Maar vaak heeft dat als neveneffect een waas op je scherm, waar je als designer misschien niet op zit te wachten. Ook de resolutie is van belang. Maar de prijs van bijvoorbeeld een 4K resolutie laptop is erg hoog, en misschien alleen waardevol als je er dagelijks niet zonder kan. Voor gamers is juist de refresh rate van belang voor een soepelere gameplay. Tenslotte heb je nog IPS beelden (in plane switching), waardoor je laptop leesbaar blijft vanuit verschillende hoeken.

3. Toetsenbord

Als je veel schrijft, zal je je ergeren wanneer het toetsenbord net te klein is. Of als je veel berekeningen doet, kan je niet zonder num pad. Ook toetsen die van onderen belicht worden werken fijn als het donkerder is.

4. CPU

De processor van je laptop is van belang voor de prestatie van je laptop wanneer je verschillende programma’s tegelijk uitvoert. Je zal moeilijk onder Intel’s Core CPU’s uitkomen. Denk aan de Core i3, i5. i7, i9. Hoe hoger het getal, hoe hoger de prijs maar hoe beter je prestaties.

5. RAM

Tegenwoordig wordt 8GB als minimum ervaren. Als je zware programma’s runt, zal je naar 16GB gaan. Gamers zullen zelfs 32GB gebruiken voor de beste ervaring. Door je RAM geheugen kan je meer taken tegelijkertijd uitvoeren wat bijvoorbeeld bij video editing van pas kan komen.

6. Opslag

Steeds meer mensen stappen over van dikke en luide hard drives, die niet paste in dunne laptops. SSD (solid state drive) biedt meer snelheid, is stiller en is niet zo plomp. Het enige nadeel is dat ze beperkt zijn in opslagruimte. De traditionele harde schijf heeft tegenwoordig 1-2 TB, terwijl je meer geld betaalt voor een SSD schijf van 256 GB.

Deze zes items vormen de basis voor jouw keuze. Daarnaast kan je nog een aantal extra zaken in beschouwing nemen. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan USB 3.0 ports, en hoeveel? Of wil je een touchpad, of een vingerafdruk lezer ter beveiliging van je laptop? En hoe lang wil je dat je batterij mee gaat? Succes met kiezen!