HomeBusinessPallets: de basis van elke logistieke onderneming

Pallets: de basis van elke logistieke onderneming

Als startend ondernemer binnen de logistiek is het opbouwen van een inventaris een proces dat gepaard gaat met lastige keuzes. Het is een flinke investering dus de juiste optie kiezen is een must.

Als het gaat om pallets kopen dan praten we over de letterlijke basis van een logistiek bedrijf. Maar met zoveel verschillende soorten en maten is het voor te stellen dat u met uw handen in het haar zit. Waar te beginnen? In dit blog staan de verschillende palletcategorieën om inspiratie te krijgen over welke pallet het best bij uw bedrijf past.

Europallets

De pallet hoe iedereen hem waarschijnlijk kent is de europallet. Te vinden in bijna elk magazijn. Deze houten pallet is 80×120 centimeter en kan minimaal 1500 kilogram dragen. Net als met statiegeld werken de Europallets met een ruilsysteem dat is opgezet met een Europese wet, zodat de pallets universeel gebruikt kunnen worden over het hele continent. Deze wet zorgde er ook voor dat 80×120 centimeter exact is aangepast naar het formaat van vrachtwagens.

De pallets dalen echter in waarde naarmate de staat verminderd. Zo is het mogelijk een nieuwe Europallet aan te schaffen voor tien euro, terwijl een tweedehands al snel drie euro minder waard is. Door de standaard afmetingen is het vervoeren met een steekwagen of heftruck gemakkelijker en dus een goede optie voor startende ondernemers.  

Kunststof pallets

Is 1500 kg draagvermogen overbodig voor uw onderneming? Dan zijn kunststof pallets een goede optie om te overwegen. Deze kunnen door het materiaal minder dragen, maar brengen veel voordelen met zich mee.

Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten, prijzen en maten, maar een populaire variant is de nestbare kunststof pallet. Deze versie is makkelijk te stapelen waardoor de hoogte minimaal wordt gehalveerd. Hierdoor wordt ruimte, transport en dus geld bespaard.

Daarnaast zijn kunststof pallets makkelijk schoon te maken en dus geschikt voor locaties waar een hoog niveau van hygiëne gewenst is.

Houtvezelpallets

Tot slot zijn er de lichte en goedkope houtvezelpallets. Deze geperste pallets zijn makkelijk draagbaar en net als vele kunststof pallets nestbaar. Wederom goed voor de portemonnee. Het nadeel van houtvezelpallets is het lage draagvermogen, maar dit hoeft niet voor elke onderneming nadelige gevolgen te hebben.

Hopelijk is na het lezen van dit blog duidelijk(er) geworden welke palletsoort het best aansluit bij de activiteiten en wensen van uw onderneming. Binnen deze categorieën valt nog veel meer te ontdekken en zijn de mogelijkheden eindeloos, dus is het een goed idee om deze informatie te gebruiken voor uw verdere zoektocht.

Lees Ook