Je zit niet lekker in je vel, alles loopt even niet en je bent op zoek naar verdieping. Datgene waar jij écht warm van wordt. Of alles gaat juist heel goed, maar toch wil je het nog beter en ben je op zoek naar je eigen kwaliteiten en vaardigheden. Er zijn dan verschillende tools die je kunnen helpen om dit te ontdekken.
Onderwijs assessment
Voor functies in het onderwijs is, redelijk vanzelfsprekend, het onderwijs assessment ontwikkeld. Het richt zich op de talenten en competenties die voor een onderwijzende functie nodig zijn. Het richt zich niet specifiek op één functie binnen het onderwijs zoals een basisschoolleraar, maar ook op bijvoorbeeld een directeur, teamleider of een professor. Vaak kan een bureau waar je het assessment laat afnemen wel maatwerk bieden voor een nog overzichtelijker beeld van de competenties en vaardigheden van de kandidaat. Omdat het onderwijs een stressvolle sector is vanwege de hoge werkdruk en de relatief lage salarissen, is het extra van belang dat je wel goed op je plek zit. Je kunt deze tool dus ook gebruiken wanneer je overweegt je te laten omscholen tot onderwijzer of wanneer je wil gaan studeren aan de pabo. Zo kun je goed zien of je geschikt bent voor het onderwijs.
Zoals al gezegd is, kijkt het assessment naar de specifieke situatie d.m.v. maatwerk. Dit betekent dat een assessment afhankelijk is van de vraagstelling, de functie en de organisatie. De volgende aspecten worden wel vaak weergegeven: de communicatievaardigheden van de kandidaat, de mate waarin de kandidaat een leerling kan of zou kunnen helpen met leren of ontwikkelen, de orde en structuur van de kandidaat en de flexibiliteit in de routine en manier van lesgeven van de kandidaat.
Ontwikkelassessment
Ook het ontwikkelassessment is een handige tool voor veel mensen. Een ontwikkelassessment kijkt in tegenstelling tot het onderwijs assessment meer naar je kwaliteiten en doorgroeimogelijkheden in het algemeen, niet voor een specifieke functie. Je vult een vragenlijst in of je gaat in gesprek met een ‘assessor’ waarna je vervolgens als het ware een spiegel voorgehouden krijgt over jezelf. Dit is handig wanneer je een nieuwe stap wil maken wat betreft je carrière, je vraagt je af wat je beter kunt doen, je wil weten waar jij gelukkig van wordt in werk en hoe zich dat uit in normen en waarden of wanneer je wil ontdekken wat jouw valkuilen zijn. Dit zijn vragen die op zichzelf, of in combinatie van elkaar ervoor kunnen zorgen dat een ontwikkelassessment geschikt voor je is.