Cowboy- en cowgirl boots maken zo nu en dan weer hun intrede in het straatbeeld, ook hier in Europa. Je zou waarschijnlijk pagina's vol kunnen schrijven met redenen waarom cowboyboots ergens symbool voor staan. Vrijheid, degelijkheid, zelfstandigheid, noem het maar op. Voornamelijk vind ik het gewoon best mooi in sommige gevallen. Maar hoe komt het eigenlijk dat zo'n type laars zo onlosmakelijk verbonden is met de term cowboy of -girl? Dat vroeg ik mij een tijdje geleden af en ik ging eens (zeer amateuristisch) op onderzoek naar de oorsprong van dat type laars. Het leek mij namelijk sterk dat het pakweg vierhonderd jaar geleden zo erg in de mode was dat iedereen ze droeg. Er moest dus wel een achterliggende reden zijn waarom we deze laarzen zo vaak zagen.
Vooral erg nuttig
Tegenwoordig koop je voornamelijk een paar Sendra cowgirl boots omdat het gewoon goed staat bij jouw outfit. Vroeger, toen de laarzen zo gebruikelijk waren, had het echter niet zo veel met mode te maken. De romantisering van de cowboy outfit is pas veel later tot stand gekomen. Het waren toentertijd eigenlijk vooral hele praktische schoenen. Er werd nagedacht over een laars waarmee je zowel gemakkelijk fysiek werk kon verrichten, bijvoorbeeld op de boerderij, als zonder al te veel moeite in het zadel stappen en daar blijven zitten. In de latere jaren kwam er toch een beetje mode bij, aangezien er ook cowboylaarzen voor de nette gelegenheid was. Toch bleef het nut voor het paardrijden onderdeel van het design van de nette schoenen. De kleur was overigens altijd een stuk doffer en minder egaal dan de laarzen die men in de jaren dertig en veertig op het witte doek konden aanschouwen.
Perfect voor lange ritten in het zadel
Zoals je vaak in Hollywoodfilms, met name het klassieke Western-genre, kunt zien, brachten de mensen van toen lange tijd in het zadel door. Als je bekend bent met paardrijden weet je dat het best vermoeiend is. Dan moet jij je voorstellen dat je meerdere dagen achter elkaar gerust acht uur in het zadel zit. Je begrijpt dan wel dat al het mogelijke gemak mooi is meegenomen. De cowboylaarzen waren dan ook vooral gemaakt met paardrijden in gedachte. De dikke leren laarzen beschermden de binnenkant van jouw onderbenen tegen het schuren op de huid van het paard. Ook was de hak zo ontworpen dat je zeer gemakkelijk met de voeten in de beugels kon blijven zitten. Je hoefde dan geen kracht meer te zetten om een stevige positie in te nemen, en kom jouw benen de rust geven die ze nodig hadden na een lange dag paardrijden!