HomeWonenNoodzaak, onderbroek, statement

Noodzaak, onderbroek, statement

In het Amerikaans ‘suspenders’, in het Brits Engels ‘braces’: met bretels bedoelen we de lapjes stof over je schouders die je broek omhoog houden. Ik heb het altijd een fascinerend kledingstuk gevonden. Daarom wijd ik deze blog aan de bretel: waar komt deze vandaan, en hoe werd het oorspronkelijk gedragen?

Universele mode

Bretels zijn eeuwenoud. En daarom is het lastig de eerste bretels te duiden. Aan het begin van de 19e eeuw werden ze echter erg populair in Londen. De mode van die tijd was immers een hoge broek, en daar een riem bij dragen is erg onhandig. Het patent op bretels volgde pas in 1871, aangevraagd door Samuel Clemens. Oorspronkelijk waren bretels van fijn leer gemaakt, soms zelfs van zijde of wol.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verloren de bretels hun populariteit. Toen werden er immers veel uniforms gedragen met riemen, waardoor de riem weer standaard werd.  Aan het begin van de 20e eeuw kregen bretels daarom de connotatie met ‘ondergoed’, of in ieder geval iets dat je onder je kleding draagt en niet zichtbaar. Een peiling van het magazine Life toonde aan dat in 1938 60% van de Amerikaanse mannen liever riemen droegen dan bretels. En sindsdien is de riem eigenlijk altijd het populairste middel geweest om de broek omhoog te houden.

Trend artikel

Dat betekent echter niet dat de bretels voorgoed de kleding kast in zijn verdwenen. Door de jaren heen keren bretels steeds weer terug. Dankzij films als The Wolf of Wall Street en series als The Peaky Blinders zijn bretels ook nu onder jongeren populair. Het wordt gezien als ‘classy’ kledingstuk, iets wat past bij witte boordjes, iets netjes wat past bij mensen met ambitie of een echte gentlemen. Ook al zijn de bretels geen ‘noodzakelijk’ kledingstuk meer, ze blijven populair als statement kledingstuk. Clip-on bretels zijn ook onderdeel van meer excentrieke stijlen geweest. Zo zijn de (dunne) bretels ook populair onder liefhebbers van punk en skinheads in de jaren zeventig en tachtig. Je hoefde de bretels dan ook niet over je schouders meer te dragen, maar los langs je benen. Vanaf 2000 gingen ook jonge dames steeds vaker bretels dragen. Het was een stoer uiterlijk; vaak een felle kleur bretels in combinatie met een donkere bloes er onder.

De bretel is dus ontstaan uit absolute noodzaak, tot de riem een passender alternatief werd om de broek omhoog te houden. In de loop der jaren werd de bretel daarna meer een meer een kledingstuk om een statement mee te maken.

Lees Ook