De verschillende soorten hoortoestellen

0
91

Slechter gaan horen om wat voor reden dan ook is niet fijn. Gelukkig hoef je er niet meer last van te hebben dan nodig, want met de hedendaagse technologie zijn hoortoestellen gelukkig vrij simpel om aan te komen. Ik vraag me echter wel af; hoe werken hoortoestellen, bijvoorbeeld Phonak Hoortoestellen (die heeft mijn opa eentje), dan precies? En kost elk hoortoestel hetzelfde? Hoe kies je het perfecte toestel voor jouw gehoor?

Een duikje terug in de geschiedenis is zeker geen straf als het om hoortoestellen gaat. De eerste hoortoestellen waren namelijk “oortrompetten”, grote hoorns waarvan je het smalle gedeelte in je oorschelp legde, en zo meer geluid direct je oor in kon filteren. De hoortoestellen van nu zijn duizend keer zo geavanceerd en duizend keer zo onzichtbaar, maar het blijft leuk om terug te kijken naar waar we vandaan komen.

Al die opties

Er zijn verschillende soorten hoortoestellen. Je hebt Body Aids, een hoortoestel dat bestaat uit een luidsprekertje dat je in je oorschelp legt als een oortje om muziek door te luisteren, wat met een draadje verbonden wordt aan een controle –en batterijenkastje dat je bij je kan dragen, in je broekzak of aan een riem. Deze worden nog steeds veel gebruikt omdat je relatief veel meer geluid kan opvangen voor een lage prijs. Dan heb je nog de twee primaire soorten hoortoestellen (deze worden veruit het vaakst toegepast), de BTE en ITE. BTE staat voor Behind The Ear, en dat is dan ook waar dit hoortoestel gedragen wordt. ITE staat voor In The Ear. Het fijne aan ITE’s is dat ze aangepast kunnen worden zodat ze precies op jouw oor en in jouw oorschelp passen, zodat het hoortoestel altijd fijn zit.

Ook heb je nog hoortoestellen die operatief in worden gebracht in het oor. Deze zijn dus compleet onzichtbaar, en ook deze worden helemaal aangepast aan de vorm en curve van je gehoorgang. Dit zijn veruit een van de meest comfortabele hoortoestellen, ook omdat het in principe niks veranderd aan de buitenkant van je oor. Ook schijnt het een meer natuurlijke vorm van geluidsversterking met zich mee te brengen, juist omdat het toestel dieper in het oor zit. Wel werkt dit op een gegeven moment niet meer. Bij heftige gehoorbeschadiging, of hele oude mensen, is dit toestel te zwak.

Zo heeft elk hoortoestel zijn voor –en nadelen, maar allemaal zijn ze er om jou te helpen met beter horen. Maak ook vooral  een afspraak met een deskundige, die kunnen je door het hele traject heen loodsen zodat jij uiteindelijk het hoortoestel hebt dat perfect bij je past.