HomeWonenDe geur van herinnering

De geur van herinnering

De meesten van ons maken het weleens mee. Het leegruimen van het ouderlijk huis. Ik heb hier mijn hele jeugd gewoond tot ik op mijn achttiende op kamers ging. Acht jaar geleden is mijn moeder overleden en nu is mijn vader er ook niet meer. Het huis zal ik verkopen. Samen met mijn man hebben we een boerderij op het platteland in Drenthe. Ik zou er nooit meer weg willen. Al doet mijn hart pijn, het huis van pa en ma gaat in de verkoop. Ik heb rustig de tijd om alles op te ruimen en uit te zoeken. Om me heen kijkend blijf ik een tijdje staan. Waar moet ik beginnen? Het huis staat vol met spullen die een leven lang zijn verzameld. In de eerste kast die ik open maak liggen stapels fotoboeken.

Passie

Vakanties, 25-30-40 jaar getrouwd. Alles komt voorbij. Dan zie ik de foto’s van mijn moeder in de tuin. Haar passie. Ze had een kas waarin ze orchideeën kweekte. Ma had het zo geregeld dat er het hele jaar door orchideeën bloeiden. Telkens weer een andere soort. Acht albums volgeplakt met foto’s van orchideeën waar ze van alles bij had aangetekend. Er zijn foto’s van de tuin die op de schop ging. Toen ze een prijs had gewonnen in de loterij, stortte ma zich op de herinrichting van de tuin. Ik zat toen net op de basisschool. Van pa kreeg ze carte blanche, zolang er maar ruimte was voor zijn barbecue. Samen met de hovenier heeft ze de tuin omgebouwd. Ze groef alle planten uit. Die moesten het project in potten en emmers overleven. Dat is grotendeels nog gelukt ook.

Jasmijn

In de nieuwe tuin kwam een haag van toscaanse jasmijn, die ’s winters groen blijft. De trots van mijn moeder. Hij bloeit tussen mei en september en geeft dan witte, naar jasmijn geurende bloemen. Het is de geur van mijn jeugd. Van zonnen in de tuin. Thuiskomen van school en samen met mijn moeder buiten thee drinken met een koekje erbij. Ik loop rond in de tuin die er al lang niet meer zo mooi bij ligt als toen mijn moeder deze nog onder handen had. De Jasmijn daarentegen ziet er nog best uit. Zou ik die kunnen uitgraven? Het zou mooi zijn als die een plek zou krijgen in mijn eigen tuin. Als herinnering. Ik besluit dat ik ga uitzoeken hoe dit aan te pakken. Als het niet kan dan koop ik een Toscaanse Jasmijn bij Clematisonline. Zo blijft de Jasmijn een levende herinnering.

Lees Ook